Ágoston Béla
2008.10.28. Ágoston Béla,zenész.Ágoston Frió - Katarína - 04.06.12 - Foto(c)Lužina (43)AgostonBela_vonulosAgostonBela_Oltaridudaszo

Ágoston Béla zeneközelítő, zeneszerző. Sok hangszeren játszik, többek közt szaxofonon, klarinéton, kecskedudán, ütőgardonon, brácsán, steel drumon, és emellett énekel is. 1992-ben végzett a pécsi egyetem ének-zene-karvezetés szakán. Formációi közt ott a Zuboly, az Agostones, az Ágoston Quartet, a Gabona, a Zuboly Plays Jazz, a Vízöntő, ahol a jazz, az etno és a világzene keveredik egymással, de zenélt már Kispálékkal vagy éppen a Folkestrában is. Alapító tagja a Magyar Dudazenakarnak, emellett zenéket ír rajzfilmekhez, filmekhez és színdarabokhoz. Ösztönösen folyamatosan speciális területeket keres: dorombének, fujara, hulu, duda, havasi kürt, steel drum, Akai EWI. Emellett zenészbarátaiból verbuvál különféle formációkat , így aki különös kéréssel keresi fel , azoknak is tud meglepetést okozni. Zenéjének alapeleme a groteszk látásmód és hangzásvilág.
A világzenét játszó Etnofaun zenekar magyar népdalokat játszik, meghökkentő kísérettel – a zenekar igyekszik újraértelmezni a tánczene fogalmát. A zenekar a Zuboly Plays Jazz formációból alakult ki. Ebben a felállásban 2012. januárja óta zenélnek együtt. Kezdetben Zuboly számokat és Ágoston Béla egyéb darabjait játszották, mára viszont kialakult a saját repertoár. „Az Etnofaunnal már tizenkét zenekarom van, úgyhogy nem lesz több, sőt, velük az is a célom, hogy egyesítsem az erőket, egy kis ez, egy kis az, főleg az eddigi időszak legjobb számai.”
Az Agostones zenekar felvonulása látványnak sem utolsó. A hangszerek, a tuba, a harmonika, a dobok, a csillogó szaxofon és klarinét, vagy az elektromos gitár a vállra tett erősítővel, magukra irányítják a városlakók figyelmét. Minden zenész nemezből készült jelmezsisakot hord, ami még vidámabbá teszi az előadást. „Zenénk olyan keverék, amely modern ritmusaival, régi dallamaival, hullámzó dinamikájával a Föld és a Lélek között lebeg: world music. Vagy mi költözünk be a széksorok közé, vagy a közönség jön a színpadra – szoktam mondani magamban játék előtt, és egyszerre csak megszűnik az idő: zenélünk. Az etnodzsessz, a népzenéből táplálkozó free jazz vagy a világzene stílust követjük. Mindegyik szerzeményben fellelhetők azok a motívumok, amelyek alapján bármelyik kategóriába be lehetne sorolni a számokat. Számaink nem lezárt zenei anyagok, az előadások, a közönség reakciói alakíthatnak a végső hangzáson. David Lynch hangulatok a Balkán és a Kárpátok zenei forrásainál.” (Ágoston Béla)

AgostonBelaportreAgostonBela_Bead_honlapraAgostonBela_pipatorium1AgostonBela_KalaposAgostonKartett