Bognár Szilvia
Csintekerinto

etNoe2

etNoe3

Marczi2

Marczi3

Bognár Szilvia a fiatal magyar népdalénekes generáció egyik legtehetségesebb és legsikeresebb előadója. Sokan még az AnimaSound Systemből ismerik, mások a Makám zenekar énekeseként hallották először, de a magyar világzene élvonalába tartozó Szájról szájra formációval is éveken át koncertezett Európa szerte.
Munkásságát a közelmúltban újabb elismeréssel méltatták: 2013. novemberében elnyerte a Közép-magyarországi Regionális Príma Díjat Magyar zeneművészet kategóriában.
Saját világzenei csapatát a hazai jazz, népzenei, illetve világzenei produkciók neves előadóiból 2006-ban hívta életre. Gyümölcsöző együttműködésüket ezidáig 4 album fémjelzi.
Legutóbb született dalaik gyermekeknek, gyermekes családoknak szólnak és versekkel, mondókákkal, találós kérdésekkel karöltve szeretetteljes, játékos, egyben zeneileg is színvonalas szórakozást ígérnek gyermekeknek és szüleiknek egyaránt.
Az évszakok változására épülő Csintekerintő zeneiségében, szövegeiben és általános mondanivalójában is közvetítője annak a kulturális hagyománynak, melyet az egykori paraszti társadalom hagyományozott ránk: kihangsúlyozza a természet rendjét, megemlítve az ezekhez kapcsolódó szokásokat, hiedelmeket, néha csak jelzés értékkel, olykor hangsúlyosabban. Műsoraikon a csapattól megszokott saját szerzemények és népdalfeldolgozások mellett Kányádi Sándor, Weöres Sándor, Hajnal Anna és Nagy László megzenésített költeményei is felcsendülnek. Ahogy az énekesnő fogalmazott:
„Gombolyítjuk az énekeket, mint az aranyfonalat, olykor dobbantunk, vagy épp csak a kezünkkel táncra perdülünk, még verssorokkal is dobálózunk. De amihez biztosan ragaszkodunk: hogy kunkorodó jókedvünk minket el ne hagyjon!”

Bognár Szilvia – ének, fuvola
Bede Péter – szaxofon, furulya, tilinkó
Gyulai Csaba – ütőhangszerek
Hámori Máté – gitár
Zeneszerző – Kovács Zoltán, nagybőgő

A művésznő 2011-ben új produkciót hozott létre: Bognár Szilvia és az etNoé néven. Továbbra sem lépett ki a különféle etnikumok népzenéinek bűvköréből, de csapata határozottan progresszívebb hangzásvilággal jelentkezett.
A zenekar 2011. áprilisában debütált a MÜPA színpadán, s csakhamar kiemelt koncerthelyszíneken játszhatott. Közben rendkívül igényes, szép albummá érlelték a produkció kezdetektől fogva figyelemre méltó zenei anyagát. A népi dallamok és szövegek hagyományból való kiragadása, modern zenei közegben való önálló életre keltése az énekesnő korábbi formációit, albumait is jellemzi, de az etNoé egy más, még cizelláltabb zenei irányvonalat képviselve vezeti a sort.
„Ma is adott számunkra a népdalnak, mint költészetnek és egyben zenei megnyilatkozásnak a használata. Élhetünk vele, mint az önkifejezés egyik legkézenfekvőbb eszközével. Noé virtuális zenei bárkájában a népdalok 21. századi világunkhoz igazodó értéket képviselnek, ugyanakkor ezt rendkívül sokszínűen teszik. Íme egy példa…” B. Sz.

Bognár Szilvia – ének, fuvola
Gerzson János – oud, buzuki, mohanveena, bansuri
Hámori Máté – akusztikus és elektromos gitár
Kovács Norbert – dob
Sütő Márton – akusztikus és elektromos gitár
Zeneszerző – Kovács Zoltán – nagybőgő
Hangmérnök – Mandula József

Quart interjú

20140318bognar-szilvia-nepdalenekesno1

20140318bognar-szilvia-nepdalenekesno

Bognar-Szilvi-csintekerinto

etNoe4

Marczi4

csintekerinto-koncert

IMG_1884