Hangzó Helikon
Kalaka_Kanyadi

Sebo_NagyLaszlo

CsehTamas_Ady

SebestyenMarta_Magyar_nepkolteszet

Sebo_JozsefAttila

Kalaka_Kosztolanyi

Katai_Kronika

PalyaBea_WeöresSandor_Psyche

Villo_Magyar_nepenekek

GerendaPeter_Faludy

Katonadalok

GryllusVilmos_KissAnna

Költészet & zene
Hangzó Helikon

Költészet és dal a színvonalas énekelt versek kedvelőinek.
A Hangzó Helikon sorozat a költészet és a versolvasás válságáról szóló hiedelmekkel ellentétben annak tanúbizonysága, hogy a versek iránti fogékonyság nem csökken. A költő, a zeneszerző és az előadó egymásra találása megnyitja az ember szívét és értelmét, felszítja természetes vonzódásunkat a vers, a ritmus és a zene iránt. A költemények igényes kivitelű, szépen illusztrált verseskötetekben olvashatóak (nem véletlenül kapott a sorozat Szép Könyv díjat a Könyvhéten) és az azonos tartalmú CD-n verséneklők előadásában hallgathatóak. A könyveket a Helikon Kiadó a hangfelvételeket a Gryllus Kiadó jelenteti meg. A sorozat 2004-ben indult a Kányádi Sándor 75. születésnapjára megjelent albummal. Eddig 25 kötet jelent meg.
Gryllus Dániel

Laudáció az Artisjus díj átadásakor
„Az év produkciója” Artisjus-díjat idén a Helikon Kiadó és a Gryllus Kft, a Hangzó Helikon sorozat kiadói kapják. Hogy kerül egy könyvkiadó a zenei díjasok közé? Úgy, hogy az elmúlt három évben a Helikon a Gryllus Kft-vel együtt eddig összesen tizenhárom könyvet és cd-t jelentetett meg együtt. (Ezek közül ötöt 2006-ban.) Az ízléses kis könyvekben olvashatók azok a versek, amelyek a cd-mellékleten dalként szólalnak meg. A dalok – mondjuk most szakmai okból így – szövegírói között épp úgy találunk kortárs költőket – Kiss Annát, Kányádi Sándort, Faludy Györgyöt -, mint klasszikusokat – Adyt, Kosztolányit, Petőfit, Weöres Sándort. A zeneszerzők pedig hol a rockzene felől érkeznek, mint Gerendás Péter vagy Ferenczy György, hol a népzene felől, mint Sebő ferenc, Gryllus Dániel vagy Gryllus Vilmos, hol a színházi zene felől, mint Novák János. Ez a sokszínűség valahogy mégis egységet sugall. Mégpedig az igényesség egységét. Nagyszerű előadók – Sebestyén Márta, Sebő Ferenc, Cseh Tamás, a Kaláka együttes, Palya Bea – közvetítésében hallhatja így a közönség legnagyobb költőink verseit. És ez az igazán meglepő és elismerésre érdemes teljesítmény. A két kiadónak együtt sikerült rockzenei méretű sikert csinálnia a legnagyobb magyar költők verseire írott dalokból, mégpedig úgy, hogy a zene és az előadás mindig méltó az alapanyaghoz. A Helikon és a Gryllus Kft. sorozatának már puszta léte is bizonyítja, hogy az igényesség jó üzlet és hogy a kulturális emlékezet nem valamiféle múzeumi holmi, hanem élő tevékenység, múltunk legjavának tehetséges, színvonalas, igényes elsajátítása és továbbadása.
Fábri Péter

A Hangzó Helikon sorozat eddig megjelent kötetei a megjelenés sorrendjében

Kaláka – Kányádi
Sebő – Nagy László
Cseh Tamás – Ady
Sebestyén Márta – Magyar népköltészet
Sebő – József Attila
Kaláka – Kosztolányi
Kátai – Krónika
Palya Bea – Psyché/Weöres Sándor (Artisjus díj – az egész sorozatnak)
Ferenczi György – Petőfi
Villő énekegyüttes – Magyar keresztény népénekek
Gerendás Péter – Faludy
Katonadalok
Gryllus Vilmos – Kiss Anna
Misztrál – Dsida
Lovasi András – Lackfi János
Kaláka – Arany János
Kobzos Kiss Tamás – Csokonai
Sebő – Lázár Ervin
Both Miklós – Radnóti (Budai díj – A Könyvfesztivál alkalmából)
Kaláka – Kányádi (kicsiknek és nagyoknak)
Hobo – Pilinszky
Szélkiáltó – Márai
Role (Csíkszereda) – Ady
Kaláka – Szabó Lőrinc (2013-ban Fonogram díj a világzene kategóriában)
Ferenczi György – Gérecz Attila
Ahogy a felsorolásból kitűnik, énekelt versként tartjuk számon a népdalokat, krónikás énekeket, stb. is. Majd mindegyik kötet koncertváltozata is elkészült, több összeállításban színész közreműködésével (pl a Különbéke című Szabó Lőrinc est a Kaláka és Rátóti Zoltán közreműködésével.)
A sorozat történetében – de nem a szellemiségében – változás állt be 2013 őszén, amikor a Helikon kiadótól a Gryllus Kiadó-hoz került a sorozat. Így, ezen túl a köteteket kizárólag a koncerteken, illetve a Kaláka Zeneboltban lehet megvásárolni.

Misztral_DsidaJeno

LovasiAndras_LackfiJanos

Kalaka_AranyJanos

KobzosKissTamas_Csokonai

Sebo_LazarErvin_Erdei_dalnokverseny

BothMiklos_Radnoti

Hobo_Pilinszky

Szelkialto_Marai

Role_zenekar_Ady

Kalaka_SzaboLorinc

FerencziGyorgy_GereczAttila

HangzoHelikon_logo