Költészeti látványpékség

Lackfi_JanosGesztiPeterrel_GryllusDaniellel

KAF_SeboEgyuttes

KissJuditAgnessel

KorizsImrevel

KovacsAndrasFerenc

TothKrisztaval_GryllusVilmossal

KÖLTÉSZETI LÁTVÁNYPÉKSÉG
Zenés versimpró-estek

Mi is az a ZENÉS VERSIMPRÓ? A rögtönzött költészet nem mai találmány, egy középszintű varázslótanfolyamon vagy sámánkurzuson alighanem külön tantárgy lehetett már az ősidőkben. Volt azonban hagyománya a közelmúlt Magyarországán is. Költészet Napja alkalmából gyakorta láthatott a közönség „élőben költő” költőket, amint zenés-verses bűvészmutatványokkal mulattatták a nagyérdeműt.
Ezt a nemes (és nemzetes) hagyományt újította fel a kapolcsi Művészetek Völgye keretében idén harmadik alkalommal széles programpalettát kínáló Kaláka Versudvar, ahol vers és zene a legkülönfélébb módokon találkoznak egymással. A közönség hallatlan lelkesedéssel fogadta a nyílt színi rögtönzéseket, melyeknek játékmestere és állandó résztvevője Lackfi János József Attila-díjas költő, az udvar egyik házigazdája.
A ZENÉS VERSIMPRÓ-est költészettel dúsított izgalmas beszélgetésnek indul. A meghívott dalszövegíró- vagy költővendéget nem belterjes irodalmi csevegéssel untatjuk, hanem rengeteg közönségbarát kérdést teszünk fel. A publikum örömmel is veszi, ha betekinthet a kulisszák mögé, megtudja, miből él (vagy miből hal éhen) a költő, vannak-e szponzorok, létezik-e ihlet, kell-e zenét tanulni a formaművészethez, gondol-e a költőnő a nőségére vagy a költőférfi a férfiságára írás közben, és így tovább.
Mindezeket a témákat a meghívott zenészek érdeklődéssel és zenei körítéssel kísérik, mígnem elérkezik a kihívás pillanata, és a költővendégek felszólítják a hallgatóságot, hogy dobáljanak be négy-öt tetszés szerinti szót, melyeknek minél rafináltabb felhasználásával a szereplők tetszés szerinti verseket állítanak elő. Ilyenkor aztán elszabadul a kollektív fantázia, és az akkus csavarhúzótól Novoszibirszkig vagy a transz-szubsztanciációig rengeteg költőkínzó szószörny bukkan fel a túlsó térfélről. Ezt követően öt-tíz percig a muzsika élvezete következik, a meghívott zenészek lendülnek akcióba, hiszen az, hogy az író ír, látványnak talán érdekes, de önmagában nem szórakoztató. A humoros és szellemes alkalmi poémák felolvasása nagy hatással van a hallgatóságra, hiszen az alkotók szemük láttára, valódi költészeti látványpékség módjára állítják elő a művet, hozott anyag felhasználásával.
A hangulat fokozása végett zárásként kerül sor a leglátványosabb akcióra. A meghívott zenészek egy tetszésük szerinti népdalt dobnak fel a költőknek, melyre azok ültő helyükben szomorú vagy vidám, de mindenképpen énekelhető variációkat szereznek. A dalszövegek keletkezése közben megint muzsika következik, majd a felolvasott friss pékárut a zenészeknek kell elénekelni, így illusztrálva, hogy nem csalás, nem ámítás, komplex mű született.
Az ötlet felelevenítésében Virág Erzsébet művészeti menedzserrel együtt oroszlánrészt vállaló Lackfi János költő az elmúlt két év során a 2012-es Szegedi Ünnepi Könyvhét megnyitásakor vagy számos más zenés fellépése alkalmával, például Vácott, Egerben, Bélapátfalván, Miskolcon, Gödöllőn, Budapesten élt ezzel a módszerrel, s a közönség lelkesedése mindannyiszor érezhetően magasabb hőfokot ért el a látványosságnak köszönhetően. A résztvevők a korábbi versimprók jól bevált szereplői: az állandó műsorvezető Lackfi János mellett számos József Attila-díjas költő vagy ismert dalszövegíró, no meg népszerű zenészek.

Lackfi János

Zenés versimpró-estek

A résztvevők a korábbi versimprók jól bevált szereplői lennének, az állandó műsorvezető Lackfi János mellett számos József Attila-díjas költő vagy ismert dalszövegíró, no meg népszerű zenészek.
Tóth Krisztina – Kaláka, Müller Péter Sziámi – Rátóti Zoltán, Szlukovényi Katalin – Aphonia, Szabó T. Anna – Misztrál, Molnár Krisztina Rita – Ferenczi György és a Rackajam, Kiss Judit Ágnes – Kaláka, Varró Dániel – Kosbor, Kőrizs Imre – Bognár Szilvi, Lackfi János – Louisiana Double, Kovács András Ferenc – Sebő együttes

MolnarKrisztinaRitavalMolnarKrisztinaRitaval_es_FerencziGyuriekkalMullerPeterSziamivalRatotiZoltannal

SzaboTAnnaval

SzaboTAnnaval_Eszterlanccal

SzlukovenyiKataval_es_GryllusSamuval

TothKriszta

Versimpró a Marczin: Ferenczi György és a Rackajam, Molnár Krisztina Rita és Lackfi János (2014.02.21.) Szöveg
Zenés versimpró Lackfi Jánossal és Varró Dániellel 
(Kaláka Versudvar 2013)

Eszter-lánc mesezenekar Altató
(Kaláka Versudvar 2012)

Eszter-lánc mesezenekar Baba limerickek
(Kaláka Versudvar 2012)

A Misztrál (Kaláka Versudvar 2011)
Eszter-lánc mesezenekar Metró (Kaláka Versudvar 2012)

Molnár Krisztina Rita – Versimpró
Molnár Krisztina Rita: Narancsriasztás, Versudvar, Kapolcs