Trió Membrán
Trio 2013.04.12. Isaszeg1_600x400

mfeherben_600x400

Kati szemuvegben mikivel_600x400

Dev jobbra nez_600x400

Fodor Miklós dalai.
A Trió Membrán a Túlpart együttes kamaracsoportjaként is felfogható. 2012 őszén alakult Fodor Miklós http://fodormiklos.lapunk.hu/ kezdeményezésére. „Nemcsak zenélek vagy zenét szerzek. Különböző irodalmi műfajokkal is kísérletezem. Esszéim, kritikáim jelentek meg a Napút, a Kortárs, a Hitel és más folyóiratokban. Verseket, dalszövegeket is írok. Mások művei mellett a sajátjaimhoz is szerzek dallamokat. Egy együttes kevés a bennem egyre növekvő alkotói igényekhez.” A Trió Membrán stílusát még a Túlparténál is nehezebb meghatározni. Legjobb, ha az ember belehallgat a youtube-ra feltett anyagokba.
A szövegek költőiséggel átitatottak, igényesen formáltak, burjánzik bennük a képiség. Az énekdallamokat Molnár Katalin a saját világán átszűrve, olykor átírva, sajátos népi díszítéstechnikájával feldúsítva érzelemgazdagon, szenvedélyesen, tág dinamikával énekli. A több soros kompozíciós ívekben kibomló dalok fülbemászóak, az akkordfűzések, ritmikai egységek szerkezete átlátható, ám Dévényi Zoltán (aki szintén sokoldalú zenész, játszott már avantgárd gitárzenét, mainstream és fúziós jazz-t, klasszikusokat elektromos gitáron, afrikai folk-popot, a Sziámiban, a Legatban és más zenekarokban alternatív rockot; jelenleg az Eclecticában világzenél, a Jazz Poetryben elektronikus alapokra versek mellé billentyűzik és a Túlpartban basszusozik) hangulatfestő gitárjátéka minden koncerten másképp díszíti, variálja, öltözteti fel az adott vázat.
A fuvola improvizációk az énekdallamra, illetve az akkordikus alapokra születnek szabadon a dal hangulata és az adott pillanat sugallata alapján.
A Trió tagjai arra törekszenek, hogy a szöveg és a zene egyaránt a lélek mélyéről fakadjon, az emberi lét határhelyzeteit is érintse, hozzon valamennyi rejtélyességet, ugyanakkor érthető, követhető maradjon, legyen benne szépség, kifinomultság, feszültség, fájdalom, játékosság.
Irodalmi esteken, kiállítás megnyitókon, verséneklő klubokban, fesztiválokon és mindazokon a helyeken, ahol elmélyült érzelmek átélésére igény támad, szívesen látott vendég a Trió Membrán.

Fodor Miklós – fuvola, brácsa, vokál
Dévényi Zoltán – gitár
Molnár Katalin – ének

felolvasok

Kati visszanéz

Dev_gitarral