Rátóti Zoltán Trió
Kapolcs

_DSC2848_ps

_DSC2887_ps

honlaprol

honlaprol2

honlaprol3

RÁTÓTI ZOLTÁN TRIÓ

Rátóti Zoltán első szólólemeze a Csodalépés, amelyet zeneszerzőként is teljes egészében ő jegyez. A hangszerelés, mely elsősorban gitárokra és ütőhangszerekre épül, Juhász Gábor munkája. A kiváló jazzgitáros hangszeresként is közreműködik a lemezen és az élő koncerteken. A trió harmadik tagja az ifjú tehetség, Restás Gergő, aki egyszemélyes ütőszekcióként teremt varázslatos atmoszférát a dal-történetek köré. Müller Péter Sziámi szorosan testre és lélekre szabott dalszövegei kétéves összehangolódás és közös alkotómunka során születtek meg.
Az album különlegessége, hogy a dalok strukturált sorozatában az előadó személyes és színészi regisztereinek sokasága hangzik fel. A valóságostól az idézőjelesig bontakozik ki az emberi sokszólamúság, amelyben a szerepek és a lelkiállapotok, stációk összhangzó dramaturgiára törekszenek. A férfi, aki utat keres; a színész, aki hangot keres. A Casablanca Humphrey Bogartja, a szamuráj, a cowboy, a ló és a lovas, a gyengéd és a szilaj, a komédiás és a drámai hős, a tépelődő és a templomépítő egymás után, de egységes egészként szólalnak meg a korongon.
A koncert szabadtéren, kisebb kamaratermekben és nagyobb koncerttermekben is nagyszerű élményt jelent fiataloknak és idősebbeknek egyaránt. Az év bármely szakában jól beleilleszthető különböző profilú kulturális intézmények programtervébe, hiszen minőségi élő gitárzenét, tiszta hangzást és egy tartalmas estét ígér.
Reméljük, ezzel a koncert-esttel az ország számos pontjára eljutva minél több nézőnek, hallgatónak, álmodozónak szerezhetünk örömet.
Részlet a Lángoló Gitárokban megjelent kritikából:
„Egészen meglepő, sőt felemelő lett ez a lemez, gyönyörűen hangszerelt, nagyszerű dalokat sorakoztató érett munka! Ami rögtön szembetűnő, hogy ilyen szépen szóló és finom gitárhang nemigen fordul elő magyar lemezen, sőt világviszonylatban is megállja a helyét – mindkét gitárra áll ez, Juhász Gábor elektromosára, és Rátóti Zoltán akusztikusára is; az ütőhangszerek is ehhez mérve szólalnak meg, az egész hangzás nagyon kerek, melengető, mondhatni hibátlan. Ahogy maguk a dalok is, a folkos menetek, a hangközök érzékenysége, a fénylő melódiák, valamint a szövegek és zenék harmóniája ritka gyöngyszemmé teszi ezt a lemezt.
Úgy látszik mindenki nagyon ihletett állapotban volt, először is a dalokért felelős Rátóti Zoltán, aztán a szövegeket jegyző Müller Péter Sziámi, és nem utolsósorban a hangszerelésért felelős Juhász Gábor – ha nagyot akarnék mondani, kénytelen lennék a Csodalépést a valaha volt legjobb magyar gitáros folk-lemeznek tartani.”

ratoti_zoltan_csodalepes_lemezborito

kapolcs2

honlaprol5_fontos

honlaprol4

honlaprol6

_DSC3020_ps

_DSC2975_ps

_DSC2913_ps

_DSC2911_ps