Simándy József Nemzetközi Énekverseny
DSC_6312DSC_5533DSC_3697

Az Énekverseny gondolata 1998-ban születetett Szegeden. Alapítói Temesi Mária és Sinkó György operaénekes művésztanárok voltak. A verseny születése óta óriási tömegeket vonz és rendszeresen, két évente kerül megrendezésre. Magyarország klasszikus ének-tehetségkutató versenye olyan – ma már a hazai és nemzetközi operaélet ifjú sztárjaivá vált – művészeket fedezett fel, mint Bretz Gábor (Milánói Scala, Bécsi Staatsoper, Covent Garden, MET), Rálik Szilvia, Cser Krisztián, Rácz Rita, Szegedi Csaba (Magyar Állami Operaház), Fodor Bernadett (Frankfurti Operaház), Haja Zsolt és Balczó Péter (a 2010-es Mezzo- Armel Énekverseny díjazottjai).
A Szegedi Tudományegyetem, azon belül a Zeneművészeti Kar Magánének Tanszék hagyományaihoz híven 2013-ban immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a Simándy József Nemzetközi Énekversenyt, amely Magyarország legnagyobb énekversenye. Ehhez hasonló “Énekes Olympia” jelenleg nincs az országban. A verseny három kategóriában indul, ezáltal egyedülállóan fogja át az oktatás összes lépcsőfokát: lehetőséget nyújtva zeneiskolai szinten, szakközépiskolában és az egyetemen tanulók, illetve a már kész, ifjú művészek számára tudásuk, felkészültségük színvonalának megmérettetésére 14–35 éves korig. 2013-ban közel hetven versenyző jelentkezését fogadta el a szervező bizottság magyar, szlovák, ukrán, román, szerb, amerikai és német nyelvterületről. Az elindított hagyományokat ma már évről évre növekvő várakozás, óriási érdeklődés kíséri, hiszen az érdeklődők képet kapnak mind a felnövekvő énekes generációról, mind a hazánkban folyó, nemzetközi szinten is elismert énekoktatásról. A zsűri minden alkalommal nemzetközi hírű operaénekesek, énekmesterek, karmesterek és menedzserek.
A Díjkiosztó Gálahangverseny közös rendezvény a Szegedi Nemzeti Színházzal és a Szegedi Szimfonikus Zenekarral, melyet a Duna TV és a Bartók Rádió is közvetített.

Művészeti vezető
Temesi Mária Liszt díjas operaénekesnő, tanszékvezető egyetemi tanár
Főmunkatárs
Csengery Adrienne operaénekesnő, Érdemes- és Kiváló művész
Ügyvezető
Virág Erzsébet, Viprodukció
A verseny rendezői
Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar
HAZÁM, HAZÁM, TE MINDENEM Művészeti és Oktatási Alapítvány
Alapító
Simándy Józsefné, Jutka asszony

DSC_4576DSC_6413DSC_3702