Te Rajzolsz, Én Varrok!
Fofoto1
TREV12
Trev19
Trev14
TREV16

Talán mindannyian emlékszünk még arra, hogy gyermekként micsoda fantasztikus lények éltek a képzeletünkben. Némelyikük az álmainkhoz szegődött társul, míg fantáziánk más kreatúrái a rajzainkat színesítették. Sokan titkon tán reménykedtünk benne, hogy egy napon ezek a képzeletbeli barátok életre kelnek, és magunkhoz szoríthatjuk azt, aki gyermeki lelkünk oly fontos támasza.
A Te rajzolsz, én varrok kreatív alkotói 2012 tavaszán elhatározták, hogy életre keltik ezeket az álmokat. Egy csapatnyi önkéntes jókedvcsináló, akik a szülők által beküldött gyermekrajzok alapján kézzel foghatóvá, magunkkal hurcolhatóvá, ölelhetővé varázsolják a gyermeki fantázia szülötteit.
A kezdeményezéshez az alapot egy kanadai édesanya ötlete szolgáltatta, amit a magyar alkotók egy pályázat keretében valósítottak meg. A felhívást várakozáson felüli siker követte. A Te rajzolsz, én varrok postaládáját szívvel, lélekkel, kreativitással teli rajzok özönlötték el, ami újra és újra meglódította a jókedvcsinálók fantáziáját is. Mivel a fantasztikus művek közül jóformán lehetetlen volt választani, végül az eredetileg tervezett 20 helyett – pályázó és alkotó legnagyobb örömére – összesen 56 lény kezdte meg papíron kívüli életét.
A megvalósításban részt vállalók nemcsak az apró részleteket, hangjegyorrot, kusza hajat, de a gyermekek által szavakban elmondhatatlan, ám rajzaikban annál plasztikusabban kifejezett érzéseit, gondolatait is igyekeztek textilbe önteni. Így öltött testet a színes cica, a hordóhasú angyallány, és – ami hitem szerint mondanivalójával minden szülőnek könnyeket csal a szemébe – az Apa öleli Jázmint. A készlények sorát elnézve senkiben sem lehet kétség afelől, hogy a gyermekek által igen magasra tett mércének az alkotók maradéktalanul megfeleltek.
A siker azóta is szakadatlan, pályázatok sora van már az alkotócsoport mögött. A tavalyi évben elindították a hátrányos helyzetű, nehéz sorsú, beteg gyermekek megajándékozását is. Készlénnyel büszkélkedhetnek már a budapesti Menedékház gyerkőcei, a Fejér Megyei gyermekotthon lakói, Böjte Csaba gyergyószárhegyi árvái, a Kosztyu Alapítvány által támogatott leukémiás gyermekek valamint a Pető Intézet Csibészke csoportjának tagjai. Jelenleg a Láthatatlan Kiállítással közös pályázatuk folyik, ami talán az eddigi legérdekesebbnek ígérkezik!
A lelkes csapat kiemelt résztvevője fesztiváloknak és gyermekközpontú rendezvényeknek is. Színes standjukkal, utazó kiállításukkal és kreatív kézműves foglalkozásaikkal vonzanak óriási tömegeket maguk köré a mindig mosolygós alkotók. Szülők és csemeték egyszerre csodálkoznak rá a kiállított gyermekrajz-Készlény párokra és lelkesen alkotnak a csoport tagjaival. Készülnek az asztaloknál újrahasznosított anyagokból lények, ékszerek, állatkák és persze a rajzlap és a rajzeszköz is elmaradhatatlan kelléke a foglalkozásoknak, hiszen sosem lehet tudni, melyik rajz elevenedik meg a varrógépek kattogása közepette egyik napról a másikra.
Így vallanak magukról: „Gyerekek, sőt akár felnőttek rajzait keltjük életre, varázsoljuk textil figurává, vagy ahogyan mi nevezzük: „lényekké”. Célunk, hogy a határtalan gyermeki fantáziát, pontosan ugyanúgy keltsük életre, ahogy azt a kis művészek megalkották….mert igenis vannak öt lábú macskák, zöld lovak, citromsárga denevérek, vagy pillangócsirkezsiráfok. Ha nem lennének, nem is tudnánk megvarrni őket.”

TREV
Trev13
TREV15
delfinnel_allo
munkaban
TREV_projektek_oldalra