Túlpart
Siofolk Tulpart 2013_600x400

bizony vissza kellene adni a bocskorokat_600x400

Győző és én duó_600x400

Szabolcs kockás ingben

Énekelt vers, világzene, gyermekkoncert, moldvai táncház

A Túlpart együttes 2003-ban alakult. A névválasztásban szerepet játszott Nagy László Ki viszi át a Szerelmet című verse, de a túlsó part motívuma a népmesei Óperenciás tengeren túlra is utal. Eddig két lemezük jelent meg, az első Ellenszél, a második Liliomtánc címmel, utóbbi a Gryllus Kiadó gondozásában. Lendületes népzenei ritmikák, változatos hangszerelés, érzékeny hangulatfestés, dúdolható dallamvilág jellemzi zenéjüket, melyhez főként XX. századi klasszikus magyar költőket – Adyt, Juhász Gyulát, József Attilát, Radnótit, Weörest, Nagy Lászlót, Nemes Nagy Ágnest és másokat – választanak „szövegíró alkotó társnak”.
Az együttes motorja, Fodor Miklós http://fodormiklos.lapunk.hu/ , sokoldalú művészegyéniség: a Túlpartban ő szerzi a zenét, mely végső formáját a közös alkotómunka során nyeri el; tagja még a Greenfields ír és a Mező autentikus magyar népzenét játszó együtteseknek, a Túlpart kamaracsoportjaként is felfogható Trió Membránban saját verseit zenésíti meg. Az együttes két gyermekműsorának (Varázskalap, Három király útra kel) is ő a szellemi atyja, mesét mond, gyermek- és felnőtt táncházakat tart, esszéket, kritikákat ír… „Akkor érzem jónak a versekhez szerzett zenét, ha a dallamokkal, kompozícióval, hangszereléssel stb. kifejezett hangulatba a költői szöveg harmonikusan illeszkedik, ha a zene művészi és technikai színvonala megközelíti a költeményét, ha az ének fülbemászó.”
A dalokat a népdalénekesként is kiváló Molnár Katalin szólaltatja meg a maga sajátos díszítési technikájával, széles dinamikai sávban mozogva, érzelemgazdagon.
Fesztiválok, városi rendezvények, irodalmi estek, rendhagyó irodalom órák, gyermekprogramok szívesen látott résztvevője a Túlpart együttes.

Fodor Miklós – fuvola, brácsa, vokál
Molnár Katalin – ének, furulyák
Clemente Gábor – ütőhangszerek
Mező Győző – hegedű, gitár, vokál
Lábos Szabolcs – gitár, saz, mandolin
Dévényi Zoltán – basszusgitár, gitár

Kati fehérben

mária magyarhangja Pikulás M

C. Gábor sok hagszere közt

Zoli zöldben