Turek Miklós Versszínháza – Versszínház™
petofi_2

radnoti_2

Balint_Samad_Photography-09738-001

pilinszky_versszinhaz_kapolcs (1)-002

jozsef_attila_2

józsefattila_versszinhaz_turekmiklos (36)-003

A Versszínház™ egyedülálló programsorozatában magyar költők életét és költészetét bemutató versszínházi monodrámák (Petőfi, József Attila, Radnóti, Faludy) verszenei előadások (Pilinszky, Faludy, Radnóti) és az előadásokhoz kapcsolható versillusztrációs kiállítások is szerepelnek (József Attila, Radnóti, Faludy, Pilinszky).
E rendhagyó kulturális vállalkozás Turek Miklós színművész ötletéből és munkájából született 2004-ben és az eltelt évek alatt 6 országban, több mint 300 alkalommal került színre.
Miklós különleges hangulatú, közvetlen stílusú előadásai magyar költők életét és költészetét mutatják be úgy ahogyan még sosem láthattuk és hallhattuk őket. Repertoárján jelenleg Petőfi Sándort, József Attilát, Radnóti Miklóst, Faludy Györgyöt bemutató előadások szerepelnek.

Krencsey Marianne a New York-i Faludy-előadás után így nyilatkozott:
“Sok jó előadást láttam 40 éven át, sok Faludy esten vettem részt 1968 óta, legalább egyet minden esztendőben, de ilyen mélyen megrázó, a költőfejedelem szavaihoz hű, művészi előadást még nem volt alkalmam élvezni.”

Az előadó, illetve az előadások több fesztivál díját is kiérdemelték:
• 2007. Budapest Fringe Fesztivál Legjobb Férfi előadója díj (Faludy-előadás)
• 2009. Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztivál különdíj (Faludy-előadás)
• 2012. Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztivál különdíj (Petőfi-előadás)

Az eltelt évek alatt a színházi előadások mellé verszenei előadások is csatlakoztak a KOSBOR Trió és Gerendás Péter zenei közreműködésével, melyek Pilinszky Jánost, Faludy Györgyöt és Radnóti Miklóst szólaltatják meg zenében és beszédben.

Hogy a művészeti élmény igazán teljes legyen az előadások képzőművészeti kiegészítéseként lehetőség van a költők műveihez készült – a Hangzó Helikon sorozat illusztrációiként is megjelent – versillusztrációs kiállítások meghívására is, melyek Nágel Kornél grafikusművész alkotásai. Ilyenkor, a helyszín adottságaitól függően, az előadó a kiállítási térben, a képek között adja elő az adott költő életét bemutató előadást.

“Versszínház a suliban” projekt keretében 7 éve rendszeresen nagy sikerrel viszik előadásaikat általános és középiskolákba, egyetemekre.
Ajánljuk az előadásokat színházak, művelődési és közösségi házak, könyvtárak programkínálatának színesítésére, nemzeti ünnepek programjaiba (Magyar Kultúra Napja, Költészet Napja, Március 15., Október 23. stb.), iskoláknak szóló ifjúsági programajánlatokba.

http://www.turekmiklos.hu/
http://www.versszinhaz.eu/

Portre

faludy_2

faludy_3

clip_image0021

bankos_fiu_DSC_4219

versszinhaz_koltok

PETŐFI SÁNDOR
A Szőlőszem
petofi-versszinhaz
JÓZSEF ATTILA
Nappal hold kél bennem
jozsef_attila_versszinhaz
RADNÓTI MIKLÓS
Árny az árnyban …
radnoti-miklos-versszinhaz
FALUDY GYÖRGY
Pokolbéli világnéző
faludy-gyorgy-versszinhaz
FALUDY VERSZENEI
ELŐADÁS

faludyketto
PILINSZKY VERSZENEI
ELŐADÁS

pilinszky_janos_versszinhaz